Harçsız Pasaport.
Üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurtdışına çıkışlarında kendilerine Pasaport Kanunu?nun 15. maddesinde belirtilen sürelerde sınırlı kalmak suretiyle pasaport verilmektedir.
Türkiye?de halen öğrenci statüsünde bulunan kişiler ilk kez pasaport başvurusunda bulunacaklar ise Harçsız Pasaport başvurusu yaptıklarında sadece defter bedeli olan (şu an için 75 TL )ödemekle yükümlüdürler.
Harçsız Pasaport hangi durumlarda alınabilir?
Harç Pasaport alımı için izlenmesi gereken yol
- 1) Öğrenciler yurtdışında katılacakları eğitim veya etkinliği kanıtlamak için danışmanlarımızdan resmi bir belge almalıdır.
- 2) Öğrenciler aldıkları belgeyle üniversitelerinin öğrenci işleri bürosuna başvuruda bulunup, burada dilekçe dolduracak ya da Harçsız Pasaport başvurusu için talep yazısı yazacaklardır.
- 3) Öğrenci işleri bürosunun vermiş oldu belge ile vergi dairesi müdürlüğüne giderek onay alınması gerekmektedir.
- 4) Onay alındıktan sonra bu belge ve pasaport almanız için gerekli olan diğer belgeler ile bağlı bulunduğunuz ilçedeki Pasaport şubesine başvuru yapabilirsiniz.
Harçsız Pasaport düzenlenirken yurt dışında geçirilecek süre dikkate alınmaktadır. Öğrenciler 6 aya kadar süre belirtmiş ise 6 ay süreli, 6 aydan fazla süre belirtmiş ise 1 yıl süreli, 1 yıldan fazla veya süre belirtmemiş ise 2 yıl süreli pasaport verilmektedir.