Öğrenci ve mezunların yaz tatillerinde yurtdışındaki bir üniversitede kendi eğitim alanları veya başka bir bilim dalında ders alması yurtdışı yaz okulu programları olarak adlandırılır. Yurtdışında çok uzun yıllardan beri uygulanan kredili yaz okullarını özellikle yabancı öğrenciler tercih etmektedir. Üniversite yaz okullarında öğrenciler başka bir üniversitede aldıkları lisans giriş seviyesi dersleri, kendi üniversiteleri de kabul ederse, seçmeli ders olarak saydırabilirler.

Üniversite yaz okullarında açılan lisans giriş sınıfı derslere Türkiye veya yurtdışında bir üniversite kayıtlı olan lisans ve yüksek lisans öğrencileri, mezunlar, araştırma görevlileri, hatta lise mezunu olup yurtdışında üniversiteye başlamayı düşünen öğrenciler katılabilir. Üniversite yaz okullarında verilen ikinci ve üçüncü sınıf derslerine katılmak isteyen adaylardan bu derslerin giriş seviyesini de almış olmaları ve belirli bir not ile geçmeleri beklenmektedir.

Üniversite yaz okulları katılan öğrencilere üniversiteler tarafında sertifika ve not çizelgesi vermektedir. Öğrenciler yaz okullarından aldıkları not çizelgeleri ile üniversitelerine başvurup aldıkları dersi seçmeli ders olarak sayılmasını talep edebilirler. Yurtdışında katıldığınız kredili yaz okulu derslerinin sayılıp sayılmayacağının kararı tamamen üniversiteniz tarafından verilmektedir. Öğrencilerimize yurtdışındaki yaz okullarına kayıt yaptırmadan kendi üniversiteleri ile alacakları derslerin kredilerinin sayılıp sayılmayacağını sormalarını öneririz.