Romanya'da Tıp Fakülteleri 1700'lere uzanan geçmişleri ve çok sayıda Nobel Ödülleri ile uzun süredir devam eden köklü bir geçmişe sahiptir. Mükemmel eğitim kalitesi ile birçok uluslararası öğrencinin Romanya'da tıp okumayı seçmesinin nedenidir.

Romanya tıp eğitiminin sunduğu üniversite diplomaları, kursların Avrupa düzenlemeleriyle uyumlu olması nedeniyle, Avrupa ve dünyanın geri kalanının yanı sıra GMC (General Medical Council, İngiltere) tarafından da tanınmaktadır. Romanya'da tıp okumak, dünya çapında bir çok ülkede doktorluk akreditasyon gereksinimini karşıladığından çok tercih edilmektedir.

Avrupa'nın güneydoğusunda yer alan Romanya'nın nüfusu 20 milyona yakındır. Başkenti Bükreş 1,7 milyon nüfusa sahiptir. Romanya eğitim sistemi, yenilemeler ve tıp alanındaki en son gelişmeleri takip ederek Avrupa standartları ve uygulamaları ile sürekli olarak değişmekte ve gelişmektedir.

İster başkent Bükreş'te, ister Craiova veya Cluj gibi daha küçük kasabalarda olsun, 40'tan fazla tıp fakültesi ve üniversitede İngilizce olarak tıp eğitimi sunmaktadır.

Yıllık 4000 ? ile 8000 ? arasında değişen maliyetler ve yaşam maliyetlerinin Avrupa'daki herhangi bir yerden önemli ölçüde daha ucuz olması öğrencilerin Romanya'yı tercih etme nedenidir.

Romanya'da İngilizce Tıp Eğitimi veren Üniversiteler

1. Carol Davila University of Medicine of Bucharest : 1857 yılında kurulmuştur ve Romanya'daki en iyi tıp okullarından biri olarak kabul edilmektedir. Makul öğrenim ücretleri ve son derece ekonomik yaşam maliyetleri ile bir çok aday öğrencinin ilk tercihidir. Öğrenim ücretleri yıllık 7500 ? 'dur. Carol Davila Üniversitesi, her yıl tıp için 300 kontenjan sunmaktadır. Bükreş'te yaşam maliyetleri (kira dahil) 550 ?'dur.
Giriş sınavı yoktur, ancak adayların lise 12'de Biyoloji ve Kimya Almış olması gerekir. Akademik yıl 1 Ekim'de başlar ve toplam 28 haftadır. Bükreş'teki Carol Davila Tıp Üniversitesi, Romanya'daki en iyi tıp okullarından biridir ve GMC İngiltere tarafından tanınmaktadır.

2. University of Medicine and Pharmacy of Craiova - UMFCV : UMFCV'yi Romanya'daki en iyi tıp üniversitesi olarak kabul edilir. Romanya'nın güneybatı bölgesinde, Craiova şehrinde bulunur ve şehir ?Romanya'nın En Güvenli Şehri? olarak bilinir. Romanya'daki çoğu tıp fakültesinde olduğu gibi burada giriş sınavı yoktur, ancak Kimya ve Biyoloji alanında lise 12 notlarınızın iyi olması gerekir. Her yıl tıp için 50 ve Diş Hekimliği için 30 öğrenci alınır. Öğrenim ücretleri yıllık 6000 ?'dur ve her iki seçenek için de eğitim süresi 6 yıldır. Yaşam masrafları ayda 450 ? kadardır. Üniversite; UMFCV GMC, İngiltere tarafında da tanınır.

3. Titu Maiorescu University of Bucharest : Bükreş'in başkentinde bulunan başka bir üniversitedir. 1990'da kurulan genç bir üniversitedir. Titu Maiorescu genellikle Romanya'da diş hekimliği okumak isteyenlerin tercih ettiği bir üniversitedir. Öğrenim ücretleri AB üyesi olmayanlar için yıllık 9500 ?'dur. Bu üniversitede ki yabancı öğrenci kapasitesi oldukça sınırlıdır ve başvuruda rekabet yüksektir. Ayrıca temel bilimler ve İngilizce alanında giriş sınavı vardır.

4. Vasile Goldis Western University of Arad : 1990 yılında kurulan ve adını önde gelen bir Rumen politikacıdan alan Vasile Goldis Romanya'daki en modern üniversitelerden biridir. Vasile Goldis Western University of Arad'daki öğrenim ücretleri yıllık 6250 ?'dur ve üniversite AB vatandaşı olmayanlar için 45 kontenjan sunmaktadır. Arad'da yaşam masrafları her şey dahil yaklaşık olarak ayda 500 ?'dur. Biyoloji ve Kimya alanında rekabetçi bir giriş sınavı vardır. Bu tıp fakültesi GMC, İngiltere tarafından da tanınmaktadır.

5. Ovidius University Constanta : Romanya'daki en genç ve en modern tıp üniversitelerinden biridir. Romanya'nın en büyük kütüphanelerinden birine sahiptir. Bükreş'e 220 km uzaklıktadır. Düşük yaşam maliyeti (ayda yaklaşık 600 ?) ve şehirdeki çok sayıda uluslararası öğrenci, bu şehri aday öğrenciler için bu kadar çekici kılan etmenlerden sadece birkaçıdır. Öğrenim ücretleri yıllık 5000 ? civarındadır.

6. Iuliu Hartieganu University of Medicine and Pharmacy Cluj : UMF Cluj'un Romanya'nın kuzeybatı kesimindeki en eski tıp eğitimi kurumudur. Tıp, diş hekimliği ve eczane öğrenim ücretleri yıllık 7500 ?'dur. Cluj'da yaşamanın maliyeti her şey dahil aylık 600 ? civarındadır. Giriş sınavı yoktur. Bu üniversite GMC tarafından da tanınmaktadır.

7. Victor Babes University of Medicine of Timisoara : 1944 yılında kurulmuştur. Adını modern mikrobiyolojinin kurucularından biri olan Victor Babes'ten alıyor. Üç fakülte, binlerce öğrencisine sunulan Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık ile bu üniversitenin en büyük topluluğunu oluşturmaktadır. Romanya'da diş hekimliği okumak isteyen öğrenciler için popüler bir cazibe merkezidir. Öğrenim ücretleri yıllık 7000 ? ve yaşam maliyetleri aylık 600 ? civarındadır. Burada okumak isteyen herkes için 50 soruluk bir giriş sınavı bulunur. Mezunlar, GMC, İngiltere tarafından tanınan ve onlara Birleşik Krallık'ta doktor olarak çalışma hakkı veren bir diploma alırlar.

8. Grigore T. Popa University of Medicine of Iasi : Adını ünlü bir Rumen bilim adamının onuruna alan UMFI, hem Tıp hem de Diş Hekimliğini İngilizce olarak sunmaktadır. Romanya'nın en büyük şehirlerinden birinde yer alan okul, öğrencilere mükemmel olanaklar sunan bir kültür merkezidir. Tıp fakültesine giriş sınavı yoktur. Hem Tıp hem de Diş hekimliği için öğrenim ücretleri yıllık 7500 ?'dur ve mevcut kontenjan Tıp fakültesi için 200, Diş hekimliği için 70'tir. Lasi'de yaşamanın maliyeti ayda yaklaşık 400 ?'dur. Üniversite GMC, İngiltere tarafından da tanınmaktadır.

9. Oradea Medical University : Romanya'nın kuzeybatı kesiminde yer alan Oradea, 15 fakültesi, 14.000'den fazla öğrencisi ve 930 akademik personeli ile ülkenin en büyük üniversitelerinden biridir. 1991 yılında kurulmuş olup, Romanya'nın en prestijli tıp üniversitelerinden biri olarak kabul edilmiştir. Kabul edilmek için giriş sınavını geçmeniz gerekir. Öğrenim ücretleri yıllık 5000 ? ve Oradea'daki yaşam maliyetleri aylık 500 ? civarındadır. Üniversite GMC, İngiltere tarafından da tanınmaktadır.

10. Banat University of Agricultural Sciences & Veterinary Medicine of Timisoara (USAMVBT) : 1945 yılında kurulmuştur ve günümüzde İngilizce veteriner hekimliği okumak için en çok tercih edilen üniversiteler arasındadır. Timisoara şehrinde düşük öğrenim ücretleri ve uygun yaşam maliyetleri de aday öğrencilerin okullarını seçerken göz önünde bulundurdukları arasındadır. Bir çok üniversiteye ev sahipliği yapan Timisoara'da yaşamak, kira dahil ayda yaklaşık 650 ? tutuyor. USAMVBT'a girişte sınav gerektirir, ancak lise 12. sınıf notlarınız da sıralama puanınızda dikkate alınır. Bu okulda öğrenim ücreti yıllık 4500 ?'dur. USAMVBT, öğrencilerin mezun olduktan sonra dünyanın her yerinde pratik yapmalarını sağlayan Avrupa Veterinerlik Kuruluşları Birliği (EAEVE) tarafından tanınmaktadır.

Romanya'da tıp okumak son derece rekabetçidir. Sadece sınırlı sayıda yabancı öğrenci alınmaktadır. Sizde bu öğrenciler arasına girmek isterseniz danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.