Birçok öğrencimiz Almanya?da üniversitelerin özellikle master giriş şartları ile ilgili açıkladığı en düşük ortalama koşulunun bizim not sistemimizde karşılığını bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle sizin için Türkiye?deki not ortalamanızı Almanya?daki sisteme nasıl çevirebileceğinizi paylaştık.

Alman üniversitelerinde ders başarı notları 1 ile 5 arasında verilmektedir. Bizim üniversitelerimizden farklı olarak Alman üniversitelerinde 1.0 en yüksek not (bizdeki 4.0 karşılığı), ders geçme notu 4.0 (bizdeki 2.0 karşılığı) ve en düşük not ise 5.0 (bizdeki 1.0 karşılığı)?dır.

Türkiye?deki not ortalamanızın Alman üniversite sisteminde karşılığını bulmanın en kolay yolu ?Düzeltilmiş Bavyera formülümü? kullanmaktır.

En yüksek not ? Sizin ortalamanız

Alman Sisteminde notunuz = ______________________________________________ * 3 + 1 En yüksek not ? Geçme notu Formülü size Alman not sisteminde notunuzun karşılığını verecektir.

En yüksek notun 4,0 olduğu ve geçme notunun 2.0 olduğu (ülkemizdeki sistemde) ortalamanı 3,0 olan bir öğrencinin Alman sistemindeki not karşılığı 2,5 civarında olacaktır.

Alman üniversitelerine özellikle master başvurusunda istenen en düşük ortalamanın Alman not sisteminde yazıldığını unutmayınız.